Surdegsbröd

by

Surdegsbröd

Att baka ett surdegsbröd tar 2 dagar, man börjar på kvällen dag 1 och bakar färdigt brödet på eftermiddagen dag 2.

Gör först en surdeg.

Detta behövs till surdegsbrödet:
1 dl surdeg
rågmjöl
vetemjöl
vatten
ev kryddor, smaktillsatser
2 brödformar

Dag 1 på kvällen
Blanda 1 dl surdeg med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl. Blanda och täck över och låt stå över natten.

Dag 2 på morgonen
Blanda i ytterligare 3 dl rågmjöl och 3 dl ljummet vatten. Låt stå till eftermiddagen.

Dag 2 på eftermiddagen
Tag nu undan 1-2 dl surdeg till nästa brödbak! Förvara i tättslutande burk i kylskåp.
Blanda sedan i följande:
3 dl ljummet vatten
2,5 dl vetemjöl
6 dl rågmjöl
1 tesked salt
ev brödkryddor efter behag
Det går bra att blanda ner solrosfrön, russin etc etc. Helt efter eget tycke och smak.

Knåda degen bunken, degen kommer vara kladdig, men ska ej vara lös, då kommer den inte att jäsa.
Låt degen jäsa 1 timme i bunken.
Häll upp i två smorda formar. Fyll formarna till ca 3/4.
Låt jäsa ytterligare minst 1 timme i formen, tills det bildas små bubblor på ytan. Degen ska ha höjt sig upp till kanten om jäsningen fungerat bra!

Sätt in brödet i ugnen, 200 grader
Sänk värmen till 180 grader efter 40 minuter, och grädda 10-20 minuter till.

Färdigt!

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: