Crème de cassis

by

En gammal klassiker! Lätt att göra och smakar gudomligt.

Drinken Kir blandas en del crème de cassis och fyra delar torrt vitt vin. Kir Royale är samma drink fast med champagne.

Du behöver:

  • 750 g Svarta vinbär
  • 800 g Socker
  • 1 dl okryddat brännvin
  • en flaska rött vin

Väg gärna bären, 1 liter bär är ungefär 750 g. Denna satsen blir 1,7 liter färdig vara.

Så här gör du:

  1. Lägg bären i en gryta och mosa dom. Häll över rödvinet. Låt stå och dra i 2 dygn.
  2. Värm blandningen till kokpunkten, koka inte bort alkoholen!
  3. Sila bort bär-resterna med en sil eller dylikt, pressa ur saften ordentligt. Låt svalna.
  4. Tillsätt sockret, värm tills det löser sig. Låt svalna igen.
  5. Tillsätt brännvinet
  6. Buteljera!

Lagra minst tre månader!

Kir’s ursprung:

Kir skapades ursprungligen av franska bönder i Borgogne, som vile få sitt vin mer drickbart. Torrt vitt vin blandas med någon smaksättare, vanligen en likör t.ex. svart vinbärslikör. Uppkallad efter Felix Kir, borgmästare i staden Dijon i Frankrike.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: