Slippaknåda-bröd

by

Läste om ett knåd-fritt bröd här, som man bakar i en holländsk ugn. På holländska heter det Braadpan, misstänkt likt brödpanna :-)  (dutch oven på engelska, cocotte på franska).

Min bror tillika kombo fick precis en holländsk ugn (då visste jag inte att det hette så) i julklapp, så nu är det dags att inviga den!

Brödet skall ej knådas! Fantastisk bekvämt! Tidigare nämnda broder kommer att titta snett på mig, som den påläste surdegsbagaren han är, vet han att ett riktigt surdegsbröd måste knådas minst 10 minuter för att glutentrådarna skall göra jäsningen effektiv… Men om jag inte säger något, och han tycker om brödet, kommer jag nog att klara mig🙂

Ingredienser till ett bröd (en holländsk ugn)

  • 7 dl vetemjöl
  • 5 gram jäst, japp 1/10 paket! (5 gram = ½ tsk) ELLER 25 gram aktiv surdeg. (Jag har testat båda varianterna och tycker nästan att surdegsbrödet blev godare! Mer karaktär och bättre jäsning!
  • 1½ tsk salt
  • 3,5 dl vatten

Gör så här:

Om du vill ha frukostbröd på söndagsmorgonen, börja på lördagskvällen. Eller gör degen på morgonen och gör brödet färdigt till efter-jobbet-fikat i tv-slö-soffan på eftermiddagen.

  1. Blanda snabbt alla ingredienser till en deg, ganska smetig.
  2. Låt jäsa 8 timmar på ett varmt ställe, ovanpå kylskåpet eller nära ett element brukar funka bra
  3. Mjöla ett bakplåtspapper och lägg upp degen, forma den till något som liknar en rund boll
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in din holländska ugn
  5. Under tiden, låt degen jäsa igen, till dubbel storlek, det tar drygt en timme
  6. Ta ut den holländska ugnen ur ugnen (lite tårta på tårta där) och stjälp över degbollen i  den. Den är fortfarande lite kletig inuti, så var snabb!
  7. Grädda 30 min med locket på
  8. Ta av locket och grädda 10 minuter till eller tills brödtermometern (om du är nördig) visar 100 grader.

Finns en även en bra film här från New York Times

degenfärdigt brödbröd med surdeg

Mums!!

Ät och njut!

Etiketter: , ,

6 svar to “Slippaknåda-bröd”

  1. Henri Högberg Says:

    Jag fick receptet på nix-pillebröd av Camilla Plum. Fantastiskt enkelt och fantastiskt resultat. Mitt bakande – som började när mina hungriga barn åt allt och när de var små – har resulterat i följande sammanfattning: gör så litet som möjligt åt degen och låt den jäsa läääääänge.

  2. Nils Says:

    ja precis! länge men inte för länge🙂
    Jag brukar vika degen två gången över sig själv några gånger under den sista timmen den jäser…
    Så får man dom därlite större hålen där marmeladen kan trilla igenom sådär gött.

  3. www.aavso.org Says:

    Finally, replace the bag and clean or replace the now dirty exhaust filter.
    And while they are extremely efficient machines
    that clean large areas in record time, they are also easy to operate
    for that spilled ashtray or other debris that needs to be picked up quickly.
    Before you purchase, though, always make sure that these universal tools will work with the cleaner you have at home.

  4. medal of honor recipients Says:

    After looking into a few of the blog posts on your website, I honestly like your technique of
    writing a blog. I added it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my web
    site as well and tell me how you feel.

  5. Catharine Says:

    I enjoy reading an article that can make men and women think.
    Also, many thanks for allowing for me to comment!

  6. Brittany Says:

    I am regular visitor, how are you everybody? This article posted
    at this website is really pleasant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: