Bröd med nyponmjöl

by

Detta är ett mycket gott och nyttigt bröd med fullkorn och nyponmjöl!

Nyponmjöl innehåller mycket C-vitamin och finnas att köpa i hälsokostbutiker (jag köpte på Gröna Boden i Göteborg) och välsorterade affärer.

Det är en kombination av surdeg och vanlig jäst, men det går att byta utt surdegen mot jäst eller tvärtom. Med vanlig jäst jäser det snabbare, men smakar inte lika gott.

Dag 1 på kvällen

  • Ta fram surdegen ur kylen, ca 2 msk räcker, och aktivera den med:
  • 1 dl vetemjöl (1 dl vetemjöl = 60 gram) och:
  • ½ dl vatten.

Dag 2 på morgonen

  • Surdegen som nu ska ha börjat bubbla
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 dl vetemjöl

Blanda ihop, och ställ övertäckt på en  varm plats i köket, tex över kylen eller vid ett element

Dag 2 påeftermiddag

Skålla 2 dl krossat vete genom att hälla 2,5 dl kokande vatten över vetet.

Låt stå och svälla lite medans resten av degen förbereds.

  • 20 g jäst (om du inte gör på surdeg, använd 50 gram jäst, och ta 2 dl vatten och 2 dl vetemjöl extra)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl dinkelmjöl (alt rågsikt om du inte har dinkelmjöl)
  • 1 dl nyponmjöl
  • surdegsblandningen från morgonen
  • det skållade vetekrosset

Lös upp jästen i det ljumma vattnet, tillsätt saltet och sedan resten av ingredienserna. Knåda degen i minst 10 min, i assistenten eller för hand.

Låt degen jäsa i 90 minuter.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och forma två limpor. Man behöver inte knåda speciellt länge.

Låt jäsa ca 45 min, gör några snitt precis innan gräddningen.

Grädda i 225 grader i 30 minuter!

Lycka till!

Nyponbröd

Etiketter: , , ,

5 svar to “Bröd med nyponmjöl”

  1. Molly Says:

    låter och ser gott ut🙂
    ha en fortsatt bra dag🙂
    kram

  2. Ändå bara baka: mjöl « Sugarcandymountain Says:

    […] ju rent av trevligt! Det är också så att askorbinsyra liksom skjutsar på jäskraften (därför många har lite nyponmjöl (som är superrikt på C-vitamin) i sina bröd), och det låter väl inte heller så illa? Många […]

  3. Nathalie Says:

    Detta låter jättegott. Har letat efter ett bröd med nyponmjöl i då nyponmjöl är väldigt kalciumrikt. Om jag inte bakar med surdeg, behöver jag fortfarande göra proceduren kvällen innan? Eller ska jag tillsätta mer mjöl eller något i degen?

    Tack!

  4. Nils Says:

    Nathalie: Nej det behöver du inte göra!
    Börja på ”Dag 2 påeftermiddag”
    men om det blir för liten deg kan du lägga till ca 3 dl vetemjöl och 2,5 dl vatten så får du lite mer deg…

    /nils

  5. Remedies For Sleep Says:

    Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites?
    I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to
    have you share some stories/information. I know my
    viewers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel
    free to shoot me an email.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: